2014. július 20., vasárnap

10+1 tipp a felejthetetlen nyaralásért



Ne érjen készületlenül, ha végre indulhatsz nyaralni!

A családok többsége augusztusban élvezi a jól megérdemelt pihenést, amikor végre elfelejtheti a munkát és a velejáró stresszt. Ezekre a hamar elszálló napokra várt egész évben, melyek oly hirtelen érnek véget, hogy úgy érzitrk, egy pillanat volt az egész.

Az érzés, hogy a nyaralás idő előtt ért véget, gyakran abból fakad, hogy rosszul terveztük meg, rosszul választottunk úticélt, vagy egyszerűen, hogy nem tudunk kikapcsolódni. De nincs ok aggódni - mindez elkerülhető. Egyszerű tanácsaink segítségével az idei nyaralás tökéletes lesz!

1. Engedd el magad

A nyugodt nyaralás előfeltétele, hogy nyugodtan lássunk hozzá. A nyaralás előtti időszakban gondoskodj elég alvásról és pihenésről, nem megfeledkezve a testgyakorlásról sem.
Így pihenten, és energiával telítetten mehetsz nyaralni, ami garantálja, hogy még kellemesebben telnek majd a szabadnapok.
Az iménti tippünk valószínűleg tökéletes ellentéte annak, ahogy általában a szabadsága előtti időszakot tölti mindenki.
TE is azok közé tartozol, akik nem szeretnek befejezetlen feladatokat hagyni a munkahelyen, bármennyi is van belőlük, miközben millió dolgot is el kell intézni, mielőtt szabadságra megy?

Vegyél vissza nyugodtan, döntsd el mi az, amit mindenképpen el kell végezni indulás előtt, és mi az, ami várhat a visszaérkezéséig.

A felszabadult időt meg töltsd pihenéssel, a nyaralásra történő feltöltődéssel.

2. Gondoskodj szünetekről

A szabadság megkezdése előtt próbálj meg lassan és fokozatosan fejben megszabadulni a mindennapi stressztől. Minden napra ütemezz be egy vagy két szünetet, sétálj a természetben, vagy végezz olyan tevékenységet, ami megnyugtat. Nem kell hosszú szünetekre gondolni, főleg, ha kevés időből gazdálkodsz. De már egy fél óra, vagy akár kevesebb is sokat segíthet abban, hogy nyugodtabban, zökkenőmentesebben tudj átállni a nyaralva eltöltött időszakra.

3. Mondj nemet

Fontos szem előtt tartani, hogy a szabadság elsősorban NEKED szól – nem a munkáltatónak, szülőknek, barátoknak, vagy bárki másnak az ismeretségi és rokoni köréből.
Mindenkinek nyugodt lélekkel mondhatsz nemet, ha az indulás előtt még valami külön teljesítményre kérik.
Talán úgy véled jobb, ha minden fennmaradó kötelezettséget letudsz indulás előtt, és így majd jobban, könnyebben tudsz pihenni utána?
Sajnos ennek pont az ellenkezője igaz. Minél több terhet raksz a válladra a szabadság előtti utolsó napokon, annál nehezebben és lassabban leszel képes kikapcsolódni. Valóban el akarod rontani a szabadságod?

4. Gyűjts be a véleményeket

A kiválasztott úti cél álmaid netovábbjának tűnhet, de egy szabadság sokkal értékesebb annál, hogy az ember felesleges kockázatokat vállaljon. Ha az ismerőseid között nem találsz olyat, akit ki tudsz kérdezni a választott nyaralóhelyről, élj az internet korszak nyújtotta előnyökkel.
pl a szállás.hu portálon még utazást is nyerhetsz rövid regisztrációddal.


Gyakorlatilag nincs olyan hotel, apartman, vagy egyéb szálláshely a világon, melyről ne lehetne dicsérő vagy bíráló szavakat találni a neten.
pl :

Keress az olyan, fórumokat tartalmazó oldalakon, ahol világjárók és turisták osztják meg tapasztalataikat. Könnyen ráakadhatsz majd egy olyan úticélra, mely tényleg álomszép nyaralással tudja megajándékozni.

pl a startutazas.hu sok utazási élményt tartalmaz.

5. Vegyél egy útikönyvet

Úgy gondoljod, hogy a kiválasztott úticélról szóló útikönyv kidobott pénz? Ez mindenképpen tévedés, hisz már kevés pénzért is kiválóan használható információhoz juthatsz az olyan helyszínekről, melyeket nem érdemes kihagyni, nyitvatartási időkről, melyek nélkül sok időt elvesztegethetsz, és nem utolsósorban az árakról, több pénzt megtakarítva így, mint amennyibe az útikönyv került.

6. Gondoskodj B tervről

Az utazás elég kiszámíthatatlan tud lenni. Valami mindig máshogy sül el, mint ahogy terveztük, bár az ilyesmi kevésbé zavaró nyaralás közben, amikor általában sokkal rugalmasabban, lazábban állunk a dolgokhoz, mint egyébként. De mindeközben értékes időt pazarolunk arra, hogy új programot dolgozzunk ki. Kerüld el a felesleges üresjáratokat azzal, hogy már előre kigondolod a lehetséges alternatív programokat.
Ügyelje a helyszínek megválasztására is, hogy a közlekedés ne raboljon el túl sok időt.

7. Ne feledkezz meg az óvatosságról

Sokat jelentenek az új kihívások, mindenkire ráférne, hogy gyakrabban nézzen velük szembe.
De a nyaralásból ne legyen erőfeszítést kívánó kihívás. Értékes heteket szentelni arra, hogy kiderítsük, valamiben kedvünket leljük-e, vagy nem, nem a legjobb ötlet.
A montain bike túra jól hangzik, de már egy-két nap alatt kiderülhet, hogy mégsem erre termett, és megszenvedi a nyaralást, ahelyett, hogy élveznénk.
Nem lenne jobb egy hétvégét szánni arra, hogy bepillantást nyerjen ennek a sportnak a világába?
Az új kihívások számára jobb alkalom kínálkozik rövid hétvégi kiruccanások alatt.
A szabadságát töltsd el azon a módon, amelyről tudod, hogy az számodra a legtöbb kikapcsolódást nyújtja.



8. Korlátozd az úti célok számát

Kerülje el, hogy a szabadnapok felét autóban, vonaton, vagy repülőn töltsd, egyik helyről a másikra utazgatva! Ha szükséges, húzz ki pár tételt a megnézni, meglátogatni vágyott helyek, dolgok listájáról. Utazz inkább kevesebbet, és legyen több élvezetben részed. Az ilyesmi biztosan jobban megmarad, mint szép emlék, mint a számos turista attrakció, melyek gyakran csak a megnevezésükben azok.


9. Felejtsd el a mobiltelefont

Emlékszel még arra az időre, amikor még nem volt mobil? Ugye, sikerült túlélni akkor is? A szabadság ideje a legmegfelelőbb időszak lehet e régi idők felélesztésének! Ugyan az első pár napban egy kicsit elárvultnak érezheted magad, de kis idő múlva akár a tökéletes szabadság érzését is megízlelheted.
Ha képtelen otthon hagyni a telefont, akkor csak naponta egyszer kapcsolja be, nézze meg, hogy történt-e valami fontos, és aznapra kapcsolja ki megint.

10. Szervezz meg mindent indulás előtt

Ha azzal a tudattal indulsz el, hogy mindenre volt gondod, tényleg nem marad más hátra, mint hogy kikapcsolódj, és élvezzd a szabad napokat.
Gondoskodj tehát arról, hogy felelősségteljes emberek viselik gondját a postaládájának, a virágainak, vagy a házi kedvenceinek. Készíts elő az összes utazáshoz szükséges dokumentumot, és gondoskodj helyi valutáról, ha szükséges. Minél több mindent szerveztél meg indulás előtt, annál kevesebb dolgod lesz nyaralás alatt. Nem marad más dolgod, csak jól érezni magad.



+1. Csak a nyaralásra gondolj!

Talán a legfontosabb tanács a jól sikerült nyaraláshoz: kapcsold ki a mindennapokat. Fontos annak tudatában lenni, hogy a szabadság alatt szükség van kompromisszumok kötésére. A nyugodt nyaralás kulcsa az alkalmazkodásra való képesség. Tehát ne felejtsd el, hogy nem a munkában vagy. Nem kell minden napot az utolsó másodpercre pontosan beosztani!
Végtére is elég, ha az egyetlen tényleg fontos dologra koncentrálsz: a szabadság az az időszak, amit pihenéssel tölt el az ember, és a szeretteivel. Minden más részletkérdés.

forrás: http://www.topshop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése